İsrail’de Yüksek Teknoloji Sektöründe Yatırımlar Azaldı
İsrail’de ülkenin lokomotif sektörü olarak gösterilen yüksek teknoloji sektörüne yapılan yatırımların, yılın ilk yarısında 2022’nin ikinci yarısına göre üçte bir oranında azaldığı bildirildi.
İsrail’deki yüksek teknoloji sektörünü konu alan “Start-up Nation Central” raporuna göre, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından yürütülen tartışmalı yargı düzenlemesinin yarattığı belirsizliğin etkileri, daha az fon sağlama sinyalleri verdi. ve yeni girişimlerin sayısını azaltmak.
Ülkede yüksek teknoloji sektörüne yapılan yatırımlar yılın ilk yarısında 2022’nin ikinci yarısına göre yüzde 29 azalırken, yatırımcı katılımında da ciddi düşüş yaşandı.
Aynı zamanda, İsrail şirketlerinin halka arzları, birleşmeleri ve diğer şirketler tarafından satın alınması son beş yılın en düşük seviyesine geriledi.
Start-up Nation Central Başkan Yardımcısı Yaniv Lotan, hükümetin tartışmalı yargı düzenlemesi ile “yatırımcı tereddütü” arasındaki ilişkinin net olduğunu vurgulayarak, ABD ve küresel teknoloji sektöründeki yatırımların istikrar kazandığını, yüksek teknoloji sektörünün ise istikrar kazandığını belirtti. İsrail’de pazar düşüş eğilimi izledi. .
Araştırmaya göre şirketlerin üçte ikisi yasal ve finansal adımlar atmaya başladı.
Start-up Nation Central, hükümetin yargı düzenlemesini takiben İsrail’de yüksek teknoloji sektöründe faaliyet gösteren 521 şirketi temsil eden 734 uzman ve yatırımcının katıldığı bir anket yayınladı.
Araştırmaya göre, tartışmalı yargı düzenlemesinin ardından İsrail yüksek teknoloji girişim şirketlerinin yüzde 68’i bankalardan nakit rezervlerini çekmek, şirket merkezlerini İsrail dışına taşımak, çalışanlarını başka yere taşımak ve işten çıkarmak gibi yasal ve mali adımlar atmaya başladı.
Ankete katılan İsrailli yüksek teknoloji şirketlerindeki yatırımcıların yüzde 37’si varlıklarının bir kısmını nakde çevirerek yurtdışına çıkarmaya başladı.
İsrail’deki yüksek teknoloji sektörü, ülke ekonomisinin ana motorlarından biri olarak kabul ediliyor. İsrail İnovasyon İdaresi’nin raporuna göre, yüksek teknoloji sektörü 2022’de ülke ihracatının yüzde 54’ünü oluşturdu.
Ülkedeki istihdamın yüzde 10,4’ünü oluşturan yüksek teknoloji departmanı, dünya nüfusuna oranla bu sektörde çalışan kişi sayısında ilk sırada yer alıyor.
Netanyahu hükümeti tarafından yıl başında açıklanan yargı düzenlemesi, yargının yetkilerini sınırladığı gerekçesiyle ülke genelinde farklı meslek gruplarının tepkisiyle karşılandı.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine karşı çıkan meslek gruplarının başında da yüksek teknoloji firmaları ve bu sektör çalışanları geliyor.
Tartışmalı yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.
Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayıs ayı sonunda TBMM.
Muhalefetle müzakerelerin engellenmesinin ardından hükümet geçtiğimiz günlerde yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye bastı.
Netanyahu hükümeti, ülke genelindeki kitlesel protestolara ve kamuoyunda yoğun tartışmalara rağmen muhalefetin boykot ettiği 24 Temmuz’daki parlamento oturumunda Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını kabul etti.
Hükümetin “yargı reformuna” karşı çıkan savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli, istekli yedek kuvvetlerinden vazgeçmeye karar vermişti.
İsrail’de siyaset, ordu, güvenlik, ekonomi ve yargıda üst düzey görevlerde bulunan isimler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıkladı.
Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine aykırı protesto hareketi yaklaşık 7 aydır gösterilerini sürdürüyor.